Vampir sve natjerao da vrište od smijeha

Posted by | March 17, 2013 | Aktuelno | No Comments

ornament

Mjuzikl “Sava Savanović – vampirska simfonija” ispunio je težak zadatak “probijanja leda” i u utorak naveče uspješno otvorio takmičarski program 16. teatar festa “Petar Kočić” u banjalučkom Narodnom pozorištu.

Izvođenje predstave Narodnog pozorišta iz Kikinde, u režiji Nikole Zavišića, počelo je sa blagim zakašnjenjem, jer je znatan broj zainteresovanih gledalaca, ali i predstavnika medija, stigao samo do ulaza, zbog ograničenog broja mjesta. To, ipak, nije omelo trupu iz Vojvodine da se pokaže u najboljem svjetlu pred srećnicima koji su se domogli stolica postavljenih na scenu, kako koncepcija predstave zahtijeva.

Mjuzikl otpočinje na jedva vidljivoj pozornici pojavljivanjem utučenog i tužnog Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira, koji nariče nad svojom zlehudom sudbinom. Mračni ambijent, dodatno pojačan osmočlanim horom, obučenim u dugačke crne ogrtače sa dubokim kapuljačama koje skrivaju lice, gledaoca navodi na pomisao da je riječ o horor djelu. Potpuno neosnovano, ispostaviće se, jer ono što slijedi u narednih devedeset minuta, natjeraće sve prisutne da vrište – ali od smijeha.
“Veoma je zabavno igrati Savu, ipak je to jedan od naših najvećih mitova. Posebno kada se u vidu ima ekipa koja je realizovala predstavu”, naveo je Marko Gvero, koji tumači ulogu kultnog krvopije.

Pomno sastavljen scenario u stihovima, među kojima se prepoznaju i oni pozajmljeni od velikih pjesnika, a zatim “izopačeni” (”O, Savo, tragovi ti smrde vampirizmom!”), sjajno je uklopljen sa pažljivo doziranim muzičkim elementima, a uspio je da “okači” osmjeh na lice i poslovično ozbiljnom žiriju. Dalje, teško je uopšte zamisliti, a kamoli u jednom pozorišnom komadu, da elektro pop muzika, hip-hop, te grupa “Queen” i Miroslav Ilić mogu imati bilo kakve međusobne veze. Ali, kada prostodušni grbavi seljak Bora Grbavi (u odličnoj izvedbi Mine Simić) “žažviždi” hit slavuja iz Mrčajevaca, pa nakon toga “baca” rime sa ostatkom ansambla, naravno, u službi datog čina, zapažanje iz prethodne rečenice pada u vodu.

Ova crna komedija predstavlja i glavnog junaka u drugačijem svjetlu nego što ga istorija prikazuje. Kroz priču o promjeni nevaspitanog i nesofisticiranog, ali romantičnog seljaka Save, pratimo priču o razvoju ovdašnjeg mentaliteta sa svim njegovim svijetlim i mračnim stranama. Zbog sopstvenog prokletstva, Sava (p)ostaje vječno živ, nakon ujeda prvog srpskog vampira Petra Blagojevića, čiju je kćerku obeščastio. Od živog seljaka postaje nemrtvi vampirski kicoš i “žemskaroš”, od neobaviještenog i nezainteresovanog nikogovića on postaje “čovjek svog vremena” u dalekom Beču. Ipak, na kraju predstave, Sava će se vratiti kući, ali i zapitati nad našom sudbinom, kada ga od svih nedaća koje je doživio kroz vijekove zabrine aktuelna priča o ulasku u Evropsku uniju.

“Mi, nažalost, imamo nesreću da nam se istorija ponavlja i kod nas sve ide u ciklusima, u začaranim krugovima, a mi nikada ništa ne naučimo. Uvek je predvidljivo na šta će izađi srpska istorija u novoj etapi, i naravno da ima aluzija na sadašnji momenat”, kaže Danica Nikolić-Nikolić, autor teksta, o političkim konotacijama u predstavi.

Gledateljka Jelena Jovanović istakla je da je ovo definitivno jedna od najsmješnijih predstava koju je imala priliku da pogleda u NP RS, te da joj je “Sava Savanović” favorit, iako još nije pogledala ostale komade.

“Ako nekim slučajem ne pobijedi, nadam se da će organizatori imati dovoljno sluha za reakcije publike i da će ponovo dovesti ovu predstavu”, zaključila je ona.

Savo Draklić
Nezavisne novine

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.