Ibi Rogonja – Utorak 29.Novembar u 20 sati

Posted by | November 27, 2016 | Aktuelno | No Comments

ornament

Ibi Rogonja – Utorak 29.Novembar u 20 sati

Alfred Žari – Ibi Rogonja
Adaptacija, songovi, izbor muzike, svetlo i režija: Nikola Zavišić
Kostim i scena: Irena Kraljić
Specijalni radovi na kostimu: Jasmina Jaca Radujko i Mira Beba Dobrković
Dramaturgija: Bojana Marić
Igraju: IBI ROGONJA plakat
Čiča Ibi – Marko Gvero
Tetka Ibi – Mina Stojković
Divljokrušan – Nikola Joksimović
Rebontje – Branislav Čubrilo Rus
Savest – Slavoljub Matić
Tvrdoser – Jordan Bursać
Govancaga – Ervin Hadžimurtezić
Četvorovuhi – Tanja Markov

Reč reditelja:
Alfred Žari nije slučajno ostao u istoriji pozorišta zabeležen kao preteča, praroditelj pozorišta apsurda, ali i drugih pravaca umetnosti koji su poricali spolja nametnutu logiku i smisao. To ne znači da je Žari nelogičan i besmislen, već da je potrebno proniknuti u dubine i širine njegove specifične mašte koja zapravo uspeva da napravi ceo jedan apsurdni, iracionalni svet u kome je sve moguće. To je svet Čiča Ibija i njegovih blesavih pajtaša, svet pomahnitalog detinjasto zadrtog tiranina i budala koje njegovu tiraniju bez reči trpe. To je svet zgovana i Septičkih jama u kojima se utapaju neistomišljenici, pa čak i istomišljenici, svet mašina za mučenje koje se zovu Svinjska presa ili Pumpa za zgovna, svet besmislenih izuma koji su već izumljeni, svet okrenut naglavačke, bez početka i kraja, bez rešenja i mogućnosti za iskupljenje. Svet koji je zapravo jednak našem životu sada i ovde. 
Žari perfektno hvata haos vremena u kome živi on, ali koje je u amanet ostalo i nama. To je vreme u kome ne stižemo da shvatimo šta nam se dešava od apsurne brzine tempa kojim živimo, bez saznanja zašto smo uopšte živi. Kao u dečijoj igri, ni kod Žarija na kraju niko ne bude povređen, jer sve je samo igra, sve je moguće, sve ide samo dalje i dalje, ne staje, ne osvrće se za sobom, ne ostavlja tragove.
Zahvalan sam Kikindskom pozorištu što mi je dalo šansu da pokušam da nađem put u okviru ovako suludog lavirinta kakav je Žarijev tekst Ibi rogonja. 
Hvala i glumcima i saradnicima što su pristali da sa mnom krče tunel kroz mnogoznačne ludosti koje je Žari napisao. Nisam siguran šta je rezultat tog probijanja tunela, ali sam siguran da je imalo smisla potražiti utočište u nečemo ovoliko različitom od svega drugog što sam do sada radio kao reditelj. 
Nadam se da će iz neke duboke visine, kada dođe trenutak, Žari da pogleda naš pokušaj hvatanja u koštac sa njegovom maštom i da će nas sve zajedno, kao pozitivan odgovor na pitanje jesmo li nešto u tome našli, provozati na svom ukradenom biciklu tamo iza svega, na samom kraju svih puteva, pa i iza kraja.
Nikola Zavišić
 bottom

Leave a Reply

Your email address will not be published.