“IZBIRAČICA“ NOVA PREDSTAVA – POČELE PROBE

Posted by | September 26, 2018 | Aktuelno | No Comments

Komedija “Izbiračica” po tekstu Koste Trifkovića  biće nova predstava našeg pozorišta. Priču o lepoj, popularnoj i razmaženoj devojci iz visokog društva koja ima mnogo udvarača i misli da je premija za svakog od njih, koja istovremeno ima tri prosca, na scenu postavlja rediteljka Jana Maričić, koja je već počela probe sa ansamblom.

Njoj će ovo biti prva saradnja sa našim pozorištem, koje je htelo da radi domaću klasiku, da  bude angažovan ceo ansambl i da pred publiku u novoj sezoni izađe sa komedijom. Na prvi pogleda, primamljivo.

A kakva će zaista biti naša “Izbiračica” koja dugo nije rađena u vojvođanskim pozorištma ?

– Za mene je to komad o jednoj porodici, a ne samo o jednoj devojci, jer je moje viđenje Malčike takvo da njena izbirljivost i razmaženost, a zapravo nesigurnost, nezrelost i nespremnost da preuzme odgovornost za svoje odluke i izbore, nije tek tako pala s neba, već je odnegovana u roditeljskoj kući. Njeni roditelji imaju previše zaštitnički model vaspitanja. Takva pojava u današnjem društvu je vrlo aktuelna i zbog toga je moje osećanje da u ovoj predstavi u prvi plan treba više istaći ulogu roditelja nego što je to rađeno u nekim davnašnjim inscenacijama ovog komada, kada je ovo bila pitka pričica motovisana izrekom “izbirač nađe otirač” – kaže rediteljka.

Ona želi  “Izbiračicu” u kojoj će nam prikazati kako roditelji, često iz najboljih namera, seku krila svojoj deci, jer to, nažalost, sve više viđamo u savremenom roditeljstvu.

– Izbirljivost je zapravo infatilnost i produžena adoloscencija. Predstava se bavi građanskim društvom. Želimo da ismejemo  bizarnost disfunkcionalnih odnosa u jednoj građanskoj kući, koju čine ne samo članovi koji tu žive, već i gosti i ljudi sa kojima su u kontaktu– kaže Jana Maričić.

Naša “Izbiračica” biće savremenija od izvorne  po tome što će likovi biti savremeni karakteri, u modernom kostimu, ali u kontekstu druge polovine 19. veka kada je komad napisan. Tekst je malo adaptiran, u smislu jezičkog izražavanja, ali ne forsira savremena tehnološka dostignuća, kao što su mobilni telefoni ili nešto slično.

Glavnu, naslovnu, ulogu tumači mlada Vanja Nenadić, gošća iz Narodnog pozorišta Sombor, njene roditelje igraju Marina Vodeničar i Mihailo Laptošević (gost iz Beograda), njenu sestru Savetu igra Tanja Markov. Prosci su: Nikola Joksimović ( kao novinar Branko), Miljan Davidović (kao Štancika) i Stefan Ostojić, takođe kao gost, a tumači Tošicu. Porodicu Timić, koja dolazi u goste igraju: Branislav Čubrilo Rus, Mina Stojković, Miljana Kravić i Slavoljub Matić.

Kostim i scenografiju radiće Veljko Stojanović.