Jubilarno izvođenje predstave “Crko bez tog”

Posted by | April 10, 2014 | Aktuelno | No Comments

U Narodnom Pozorištu proslavljen redak jubilej
Stoto izvođenje „Crk’o bez tog”
Predstava ostaje na repertoaru– poručio Brane Marijanović

Komad „Crk’o bez tog” sad već zaboravljenog klasika, hrvatskog tekstopisca Petra Petrovića Pecija u režiji Vladimira Lazića, doživeo je na sceni Narodnog Pozorišta u subotu, 5. aprila svoje stoto izvođenje. Povod za nastanak predstave s’ početka 2002. godine bila je manifestacija „Kikindsko leto”. Rađena sa malo sredstava i mnogo entuzijazma, niko ipak, nije mogao da pretpostavi da će ova komedija pastorala biti samo jedna od pet u istoriji Pozorišta koja će doživeti svoje stoto izvođenje. Proslavljeni režiser sa preko 130 urađenih pozorišnih komada Vladimir Lazić, priznaje da, iako uz skroman budžet, predstavi „Crk’o bez tog” prišao je profesionalno. Taj komad pamti jer je, kaže, iste godine radio „Jasmin na stranputici” u kojoj je „otkrio” danas afirmisanog glumca Ivana Bosiljčića. Ova predstava kroz nekoliko dana u Kanadi doživeće takođe svoju 12-godišnjicu i 250. izvođenje. Na dan premijernog izvođenja, 17. aprila, Lazić će u Pozorištu na Terazijama proslaviti i desetogošnjicu mjuzikla „Cigani lete u nebo”. Nešto ranije, 31. marta u „Zvezdara teatru” 250. izvođenje imala je i Lazićeva predstava „Ljubavnik velikog stila”.

-Ni u ludilu ne bih mogao da pretpostavim da ću u jednom mesecu imati dva jubileja, a ne četiri. Ovo u Kikindi mi je, moram priznati, bio nekako najlakši i najdraži posao. Dobro smo se zabavljali i sjajno slagali. Pre toga nisam radio ovakve komedije. Bio sam impresioniran predanošću ekipe da radi citate iz mjuzikla, baleta. Sve to uopšte nije jednostavno. Na našim prostorima ovaj žanr je nešto najbolje što traje. Glumci su umetnički nadgradili predstavu, dodali joj svoj lični glumački integritet. Impresioniram sam da su se čvrsto držali predstave, kao da su je juče vežbali, precizno, sa izvanrednim tempom i ne bih imao nijednu zamerku- rekao je proslavljeni reditelj.

Publika u prepunom Pozorištu dugotrajnim aplauzima nagradila je dokazanu glumačku ekipu koja je u ovoj komediji mentaliteta izazivala česte salve smeha. Puno gledalište odvratilo je i direktora Pozorišta Branislava Marjanovića od namere da povuče ovaj komad sa repertoara:

– Razmišljali smo o skidanju, jer dolaze nove predstave i dobijaju sve manje prilike da ih publika gleda. Igramo osam puta mesečno i nemamo dovoljno termina, a pravilo je da svaka predstava treba bar jednom mesečno da se igra kako bi se utvrdila i kako bi se igrala tačno.Ali večeras kada vidite dosta dobro ispunjeno gledalište i kada vidite da publika pozitivno reaguje i gledaoci uživaju u predstavi, onda razmišljate o tome da je zadržite na repertoaru jer nije pravilo da nova predstava bude bolja od starih- kazao je Marjanović i dodao da će „Crk’o bez tog” sa sigurnošću biti prikazivana do kraja godine.

Interesantan je i podatak da je kikindsko Pozorište jedino u zemlji koje igra ovu predstavu pisanu po tekstu hrvatskog šumarskog inženjera Pecija, a da je poslednji put komad bio izveden pre 40 godina.

Pogledajte galeriju

M.G.

izvor http://kikindske.rs/


Leave a Reply

Your email address will not be published.