JUBILEJ – U subotu 30 godina „Nastojnika“

Posted by | March 20, 2018 | Aktuelno | No Comments

Harold Pinter

NASTOJNIK

Reditelj: Dragan Ostojić

Mala scena – 20 sati

Poštovana publiko, sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na veliki jubilej naše predstave „Nastojnik“. Ovim izvođenjem biće obeleženo 30 godina otkako je ovaj komad na našem repertoaru.

„Nastojnik“ je, svakako, najdugovečnija predstava našeg pozorišta, a možda i u Srbiji van beogradskih scena, jer se neprekidno igra od marta 1988. godine i to uvek u istoj glumačkoj postavi: Dragan Ostojić, Branislav Knežević i Slavoljub Matić. Jedinstvena je i po tome što je Ostojić i reditelj, a zanimljivom je čini je i to što se igra na maloj sceni.

– Predstava je doživela dug život, jer je publika shvatila da mi ličimo na njih, a oni na nas, ali i zbog toga što smo mi bili najuporniji. “Nastojnik” se menjao onako kako su se menjale društvene okolosti oko nas, ali je u suštini ostao isti, zato što su likovi nekada više izgledali kao egzotična pojava, a danas su svakodnevica – rekao je jednom prilikom reditelj i glumac Dragan Ostojić uz priznanje da nije očekivao da će predstva ovako dugo živeti.

– Pre 30 godina bila je to neka vrsta mladalačkog ludila i želje i volje da se traga za glumačkim i rediteljskim rešenjima. Danas je ova predstva melanholična komedija, jer je stvarnost, nažalost, prevazišla probleme komada – smatra Ostojić.

Ova predstava kroz likove Mek Dejvisa, Estona i Mika značajna je kako za Dragana Ostojića, tako i za Branislava Kneževića i Slavoljuba Matića. Posle 20 godina igranja ovog komada na jednom festivalu su ravnopravno podelili prvu nagradu za najbolje muške uloge. Bilo je to na prvom “Joakim festu” u Kragujevcu.