Mihajlo Laptošević o predstavi „Smrt čoveka na Balkanu“

Posted by | October 04, 2017 | Aktuelno | No Comments

Premijera naše nove predstave „Smrt čoveka na Balkanu“, koju po svom tekstu režira Miroslav Momčilović, zakazana je za četvrtak, 12. novembar, u 20 sati. Pošto se komad igra na maloj sceni, zakazali smo i dve reprize, u subotu, 14. oktobra, u 19 i 21 sat.

Najavljujući premijeru danas je u pozorištu održana konferencija za medije, na kojoj je direktor Brane Marijanović, predstavio ekipu koja radi na ovom komadu.

U predstavi glume Branislav Knežević, Miljan Davidović, Mina Stojković, Marina Vodeničar,  Nikola Joksimović, Gordana Rauški, Branislav Čubrilo, Miljana Kravić, Tanja Markov, Slavoljub Matić, Marija Ostojić, Jožef Pocik i kao gost Mihajlo Laptošević, koji tumači lik Ace.

– Aca je komšija kompozitora koji se ubio. On je domar koji je u veliki grad došao iz provincije kao mladić. On je majstor u školi, sve radi, sve zna da radi sem struje, struju ne dira. Kada se desi neočekivana smrt u zgradi on preuzima odgovornost za ceo ulaz i pomisli kako je to jedino ispravno. Međutim, njegova muka je u tome što i druge komšije misle da i oni imaju pravo da budu u stanu kompozitora da se ogrebu o pokojnika, ali to misle i neki drugi, koji dolaze u stan – kaže Laptošević.

On se nije previše bavio načinom na koji je ovu ulogu na filmu odigrao Emir Hadžihafizbegović, već je lik gradio prema sopstvenom viđenju, osećaju, estetici.

– Nesporne su sličnosti filma i predstave i ne vredi se baviti time koliko će publika praviti poređenje. Nisam sada ponovo gledao film da ne bi pomislio kako je njegov način igranja jedino ispravan i kako ne bi sumnjao u svaku svoju ideju, što ne bi bilo dobro. On i ja smo različiti po godinama, iskustvu, pa samim tim i po mnogo čemu drugom – objašnjava Laptošević kako je izbegao ( ili pokušavao da izbegne) da liči na Hadžihafizbegovića.

Mihajlo Laptošević kikindskoj pozorišnoj publici poznat je po izvanrednoj predstavi „Čorba od kanarinca“, u kojoj igra sa koleginicom Marinom Vodeničar, i po ulozi u predstavi „Treznilište“. Oba komada na repertoaru su ovog meseca.

Marina Vodeničar u predstavi „Smrt čoveka na Balkanu“ igra frizerku, ženu prvog komšije koga glumi Miljan Davidović. Ovo je crna komedija, sa tragičnim i komičnim situacijama. To je priča o našem mentalitetu, komšijama koje zaposednu stan čoveka koji se ubio – rekla je Marina.

Reditelj Miroslav Momčilović pohvalio je naš ansambl, jer je zahvaljujući glumcima, rad na predstavi zanimljiv i veseo.

– „Smrt čoveka na Balkanu“ je moj najnajgrađivaniji film. Voleo bih da ova predstava ima dug život, da je publika prihvati kao i film i da i ona bude nagrađivana – rekao je Momčilović.

Kostimografkinja i scenografkinja Irena Marjanov već sada je sigurna da je ekipa napravila dobru predstavu koja će biti rado gledana.