Narodno pozorište u Kikindi priprema novu predstavu: Snežana Trišić režira “Ždrelo”, pomaže “Terra Panonica”

Posted by | August 25, 2016 | Aktuelno | No Comments

ornament

U novoj pozorišnoj sezoni, koja će početi krajem septembra, kikindsko Narodno pozorište pravi novi iskorak u repertoarskoj politici. Ponovo su doveli rediteljku Snežanu Trišić, koja je prve dve godine režirala “Nosoroga” koji je ovom pozorištu i glumcima doneo mnogo nagrada. Kao što se tada komad Ežena Joneska prvi put igrao u Srbiji, tako će sada Trišićeva prvi put kod nas postaviti komad “Ždrelo” Žanine Mirčevske, profesorke na akademiji u Ljubljani.

m8OktkqTURBXy8yOWM5NGMyZDRlZTM5ZTJmZDNmZWYxM2E5MWI2MjdmNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Njeni komadi do sada su igrani samo u Sloveniji i Makedoniji. “Ždrelo” pripremamo kao grotesku, a komad govori o fenomenu konzumerizma u savremenom dobu i o tome koliko smo ogrezli u tome i šta se sve tim konzumerizmom dobija, a šta se gubi. Gubi se mnogo i to jeste pitanje, šta su naše želje i mogućnosti, gde tu leži greh, a gde sve one slatke, slane, sladosrasne i ostale poslastice kojima je svakodnevno teško odoleti. Koliko tome možemo odoleti, zbog čega imamo te rupe, to ždrelo koje je teško popuniti i gde su prapočeci te jedne velike rupe i neutažive gladi koju je nemoguće zapušiti i utoliti. Gde je jedna fiziološka, ali pre svega duhovna glad koja nam preti kao velika crna rupa u kojoj ćemo, na kraju, sami sebe pojesti – objasnila je Trišićeva na današnjoj konferenciji za medije.

Tekst pripada postdramskim komadima savremenog dramskog pisma i ima neobičnu strukturu i stilski zanimljiv poetski izraz, za kojim se, kako kaže rediteljka, mora mnogo tragati.

kEIktkqTURBXy9kOWUwYzQyZmEwMjA3YmZkOGVkYmJhOGY1MGYwYWUxZi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

To je, s jedne strane zanimljivo, a sa druge teško, ali verujemo da ćemo napraviti predstavu koja predstavlja iskorak u savremenom dramskom teatru i jeziku. Uvek mi je veliki izazov da radim nove forme, nove teme i nešto što predstavlja pomak u pozorištu i to je, od početka, moja vokacija. Drago mi je što je kikindsko pozorište za to spremno i otvoreno – kaže Snežana Trišić, koja je glavnu ulogu ponovo poverila Marku Gveri.

– Tekst jeste vrlo zanimljiv i inspirativan, ali, za sada mi izgleda i kao nešto najkompleksnije i najteže sa čim sam se do sada u pozorištu sreo. Igram čoveka koji se nikako ne zove. Onog ko je pojeo sve, pa i svoje ime. Taj čovek bez imena iznenada dobija nasledstvo i odjednom od malog lokalnog konduktera koji je dobio otkaz, bez novca je, hrane i igde ikoga i odjednom postaje prebogat. U tom bogatstvu dobija nove spoznaje, otkrića i razvoj – objasnio je Gvero.

ZhQktkqTURBXy81MDNjM2U5MWU1OWU1Y2JkOTk1YjQ5OGQyMDVjMTMwNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Pošto će “Ždrelo” biti muzički komponovana groteska, ovaj vrlo bitan deo predstave radiće Irena Popović, kostime priprema Marina Sremac, scenografiju Ljubica Milanović, a za scenski pokret zadužena je Andreja Kulešević. Osim Marka Gvera, u “Ždrelu” će igrati Marina Vodenčar, Đorđe Marković, Branislav Čubrilo, Branislav Knežević, Nikola Joksimović, Mina Stojković, Gordana Rauški, Dragan Ostojić, Miljan Davidović i kao gostujuća glumica Suzana Lukić.

– Pripremu ovu predstave, osim gradskog budžeta Kikinde, finansijski pomaže i kompanija “Terra Panonica” Branislava Brkljača, uspešnog poslovnog čoveka koji daje podršku našem pozorištu i želji da kod nas ponovo radi Snežena Trišić. Ovaj komad biće najznačajniji za nas u predstojećoj sezoni – kaže direktor kikindskog pozorišta Brane Marijanović.

Premijera “Ždrela” zakazana je za 30. septembar.

Izvor : Blic

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.