„Nosorogu“ aplauzi na “Nušićevim danima”

Posted by | April 26, 2017 | Aktuelno | No Comments

Druge festivalske večeri 34. Festival “Nušićevi dani”, koji se odvija pod sloganom “Nušić savremeni svevremeni”, u takmičarskoj konkurenciji odigrana je hvale vredna predstava “Nosorog” Ežena Joneska u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozrišta Kikinda.

Slavni pisac je, po sopstvenim rečima, iznedrio ovo delo baveći se pitanjem ideološkog, odnosno mentalnog zagađenja I mehanizmima njegovog širenja te uloge pojedinca u tome, kao i odnosa pojedinac – masa.

Kroz upečatljivo, umetnički relevantno pozorišno dočaranu priču o manje ili više simpatičnim običnim ljudima, stanovnicima jednog mesta koji u početku uz zbunjenost a kasnije hrleći postaju nosorozi predstava duboko i kritički otvara pitanje kako nastaje pošast idolopoklonstva (kome i čemu god), kako se širi uprkos problematičnosti onoga čemu/kome svi hrle, kako degeneriše čak I život sam. U duhovito groteskno satiričnom maniru što je čini posebno pozorišno zanimljivom. Videlo se to i po reakcijama publike, i aplauzima na otvorenoj sceni.

I kad se svi, šta god da su prethodno radili, mislili i govorili, ipak preobrate u nosoroge (jer koža životinje je otpornija od čovekove) Don kihot ove priče, Beranže (Marko Gvero) sudariće se prsa u prsa sa nosorogom tj nosorogizacijom. A nepristajanje i zov zdrave pameti nisu mala stvar. Naprotiv!

Glumačku ekipu uz Marka Gvera, čine: Marina Vodeničar, Đorđe Marković, Dragan Ostojić, Nikola Joksimović i drugi.

Izvor :  „Blic“ : Tatjana Nježić