NOVA PREDSTAVA “SUMNJIVO LICE”

Posted by | January 29, 2019 | Aktuelno | No Comments

Na početku ove godine-dobre vesti. Počele su probe nove predstave. Pripema se “Sumnjivo lice” Branislava Nušića. Reditelj je Jug Radivojević sa kojim ovaj ansambl do sada nije radio. Nušić se, međutim, odavno nije igrao na kikindskoj sceni, pa se ekipa dodatno raduje. Reditelj kaže da je pred njima veliki pisac, veliki naslov i veliku odgovornost.
– Verujem da ćemo napraviti predstavu koja će biti bitna publici, jer želimo da se kroz komediju lečimo, da tako govorimo o stvarima koje nas muče. Nećemo promeniti svet, ali možemo uticati na pojedinca u publici da otkloni neke svoje dileme. Verujem da ćemo napraviti dugovečnu predstavu, koja će na najbolji način predstavljati ovaj ansambl i koja će imati svoje festivalske ambicije. To su nam namere i motivi – poručuje reditelj na prvoj medijskoj najavi predstave.
Reditelj obećava da će ovo čitanje “Sumnjivog lica”biti iznenađujuće, ali da neće izneveriti pisca, jer će poštovati njegov tekst i rečenicu. Priča se tiče i nas u ovom vremenu, pa je premeštena u sadašnjost.
– Adaptacija ide u pravcu rediteljskog postupka i načina na koji će ovaj odličan ansambl igrati. Važno nam je da progovorimo o odnosu države prema pojedincu, o jednoj vrsti bahatosti, arogancije i gordosti našeg čoveka danas, o uzrocima i posledicama. Pokušaćemo da sačuvamo sav humor i duhovitost koju ova opora priča nosi. “Sumnjivo lice” bila je baza na osnovu koje je Dušan Kovačević napisao “Balkanskog špijuna” i nama je danas možda bliže tumačenju “Špijuna” nego “Sumnjivog lica”, jer je glavni lik Jerotije oštriji, suroviji i siroviji u odnosu na one koje smo do sada gledali i koje bi, možda, očekivali. To se reflektuje i na njegovu grupu činovnika, pa na porodicu. Naša paranoja, koja ne jenjava od Nušića preko Kovačevića. Do te je mere izražena da je jurnjava za “sumnjivim licem”, etiketiranje i pripisivanje određenih situacija nekom drugom bez činjenica, danas, kao i u Nušićevo vreme, evidentna – kaže Radivojević, koji će odrediti i scenografiju i odabrati muziku.
Glavnu logu (Jerotija) timači Branislav Čubrilo Rus, a osim njega u podeli su: Dragan Ostojić, Branislav Knežević, Nikola Joksimović, Đorđe Marković, Slavoljub Matić, Miljan Davidović, Tanja Markov i Mina Stojković. Iznenađenje će biti uloga šefa tehnike Jožefa Pocika, kojem ovo nije prvi glumački zadatak. Još je interesantnije da je u ekipi, posle desetak godina, ponovo Branislav Šibul, dugogodišnji uspešni glumac i direktor kikindskog pozorišta.
Asistent reditelja za scenski pokret je Igor Damjanović, glumac prištinskog pozorišta sa sedištem u Gračanici. Kostimograf je Tatjana Radišić.
Premijera je planirana za 23. februar.

Also, you understand and agree that Thankster retains the right to reformat, excerpt or translate any content from our site in any language. tadalafil About this privacy policy This Privacy Policy describes how your personal information is collected, used, and shared when you visit or make a purchase from.


Leave a Reply

Your email address will not be published.