Oj, živote – Subota 4.Mart od 20 sati

Posted by | March 01, 2017 | Aktuelno | No Comments

Oj, živote – Subota 4.Mart od 20 sati

Monodrama glumca Branislava Kneževića

Ovo je, u neku ruku, Kneževićev autorski projekat, jer je nekada vrlo popularni tekst Josipa Pejakovića priredio za izvođenje, a pratiće ga muzika Miroljuba Aranđelovića Rasinskog.

Zanimljivo je da se Knežević, koji je u kikindskom pozorištu do sada odigrao 75 uloga u predstavama različitog žanra, na neki način vratio čuvenom Pejakovićevom tekstu, čije je delove igrao još davne 1979. godine, kada je počeo da se bavi glumom.

Monodrama “Oj, živote” u kikindskom pozorištu prvi put je izvedena 1976. godine. Čak pet sezona igrao ju je Miodrag Trkulja.

– Ponovo me privukla topla ljudska priča koja govori o tome kako razne, predviđene i nepredviđene okolnosti, svakome od nas mogu da promene život iz korena. Ovo je tužno-smešna životna priča o čoveku koji je spreman na svaku vrstu žrtve za svoju porodicu, o njegovim mukama, nadama, strepnjama, radostima, strahovima, o njegovom bitisanju u krševitim krajevima njegove Bosne. Nemam strah da je sadašnja publika neće razumeti, jer je ovakva priča moguća u bilo kojem kraju sveta gde postoje ljudi i neljudi. Tek iza toga jeste moje vraćanje tekstu koji je, na neki način, obeležio moje glumačke početke, ali koji sada, sa ovim životnim i glumačkim iskustvom, daleko bolje shvatam i razumem – kaže Branislav Knežević.

Drama “Oj, živote” nastala je 1973. godine, kao autorski projekat jugoslovenskog glumca Josipa Pejakovica. On ju je širom nekadašnje, velike Jugoslavije, ali i sveta, izveo više od 3.000 puta, učestvovao i pobeđivao na mnogim festivalima. U svom komadu, Knežević koristi i delove druge popularne Pejakovićeve drame „On meni nema Bosne“, koja je nastala kao nastavak prve.

– Pejaković, koji živi i radi u Sarajevu, prijatno se iznenadio što neko ponovo hoće da igra taj tekst i to u vojvođanskom pozorištu. Objasnio sam mu nameru i svoje bosansko poreklo, pa je lako shvatio da dobro razumem i govor i muku nekoga ko tamo živi ili je živeo.

 

Izvor : Blic


Leave a Reply

Your email address will not be published.