POČELA GRADNJA NOVOG ULAZA U POZORIŠTE

Posted by | May 16, 2018 | Aktuelno | No Comments

Pre desetak dana počeli su građevinski radovi na izgradnji novog ulaza u pozorište. Radove finansiraju NIS, koji je u okviru svog programa „Zajednici zajedno“ obezbedio pet miliona dinara, i lokalna samouprava. Projektom je predviđena i delimična rekonstrukcija pozorišne sale, jer je neophodno probijanje bočne fasade na zgradi, koja predstavlja kulturno nasleđe grada. Osim toga, radiće se i uređenje parternog dela, tako da bi prostor ispred objekta trebalo da postane novi, mali gradski trg od oko 260 metara kvadratnih, u postojećoj pešačkoj zoni

Radovi će se odvijati u dve faze, a ukupna vrednost radova je oko 32 miliona dinara,

– Prva faza podrazumeva građevinske radove, izgradnju osnove budućeg foajea. Novi foaje imaće oko 150 metara kvadratnih korisne površine, potom će uslediti izgradnja sanitarnog čvora, i , eventulano, građevinski radovi u pozorišnoj sali. O tome će lokalna samouprava doneti konačnu odluku. Prva faza radova biće okončana do kraja juna. Čim građevinski radovi budu završeni počeće i druga faza. Očekujemo da će kompletni radovi na izgradnji foajea biti završeni najkasnije krajem septembra ili početkom oktobra, tako da ćemo za prvu jesenju premijeru i za akademiju koja će u novembru biti organizovana povodom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, imati novi ulaz u pozorište – kaže Brane Marijanović, direktor pozorišta.

Radove je juče obišao i predsednik opštine Pavle Markov koji je rekao da posao nije mogao da počne ranije, jer je bilo potrebno da se sprovede kompletna procedura.

– Ranije smo rekli da pozorište, uvažavajući njihov rang, nije imalo adekvatne uslove i obećali smo da ćemo to promeniti. Ovo je veliki projekat, jer je vrednost ukupnih radova oko 32 miliona dinara. Drago mi je što će to biti napredak za pozorište i kulturu uopšte, jer se u pozorišnu salu više neće ulaziti iz ćorsokaka i publika se zimi neće smrzavati stojeći na otvorenom. Izgradnja foajea došla je na red, završeni su svi projekti, sve procedure, radovi su počeli i dobićemo novi ulaz u pozorište i to je značajno i za ovu ustanovu i za grad. U drugoj fazi planirana je izgradnja mini trga ispred foajea i nadam se da će se sve završiti u razumnom vremenu. Kako će se zvati taj budući mali trg biće predmet javne rasprave – rekao je Markov.

Osim podrške NIS-a grad očekuje finansiranje i sa viših nivoa vlasti, iz pokrajinskog i republičkog budžeta.