“POKONDIRENA TIKVA” Gostovanje Narodnog pozorišta iz Tuzle

Posted by | October 23, 2015 | Aktuelno | No Comments

ornament

“POKONDIRENA TIKVA” Gostovanje Narodnog pozorišta iz Tuzle

Petak 30.oktobar u 20 sati

igraju

Remira Osmanović
Ivana Perkunić
Milenko Iliktarević
Milica Kerošević
Midhat Kušljugić
Nenad Tomić
Siniša Udovičić i Željka Marinić
Kostimografiju je radila Sabina Trnka, a muziku Zlatan Mujkić.

– Tekst „Pokondirena tikva” je klasik komediografske literature i izazov za reditelja i glumce, tim više što smo se odlučili igrati u jezičkom originalu. Vjerujem da će predstava tek u interakciji s publikom zasijati u punoj raskoši – kaže rediteljka.

Bukvić kaže da su danas internet i sveopća dostupnost informacija, s sjedne strane, poboljšali kvalitet života i olakšali komunikaciju, ali u isto vrijeme pojačali frustracije i produbili jaz među ljudima. Zbog toga se publika vrlo rado okreće komediji.

– Ljudima je potreban bijeg od svakodnevice i vlastitih problema. Vole bježati u neku drugu realnost i tuđe živote. Stoga je „Pokondirena tikva” izrazito aktuelan tekst, iako star skoro dvjesto godina. Svi se čude i rugaju Feminoj pokondirenosti, ali niko tu nije nevin i imun na novac i bogatstvo. Ona je postala metafora ovog društva koje je preko noći gurnuto u promjene bez pravih temelja i istinske potpore – pojašnjava Bukvić.

Ovo nije prvi put da Bukvić, koja predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, sarađuje s bh. teatrima. Kaže da, koliko god da su putovanja naporna, ona su postala sastavni dio njenog života.

– S obzirom na moj rad i obveze na Akademiji, gdje predajem glumu, potrebno je dobro iskoordinirati termine. Srećom, dobro sam organizirana, a i danas se puno toga može obaviti elektronskom poštom – navodi rediteljka.

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.