AY, CARMELA!

  • March 23, 2013

ornament-6

Izvod iz kritike:

„Ako ostavimo po strani osnovnu ljubavnu vezu, „Ay, Carmela“ je komad o odnosima u Španskom građanskom ratu i zapetljanoj politici čudnog, ali presudnog perioda u istoriji 20. veka kada se od pojedinca zahtevalo da izabere između dve strane i kada je pojedinac shvatan kao izbor između dve strane. Borba za goli život i pristajanje, stajala je nasuprot borbi za ideale.

Danas, u vreme preživljavanja, teško je razumeti Karmelu. Teško je razumeti da neko po cenu života može braniti svoje dostojanstvo, ljubav, ljudskost i umetnost. Gde se izgubila ta hrabrost i taj heroizam? Gde su nestali ideali? I da li se samo u vremenu rata, u najzaoštrenijim situacijama i okolnostima na ivici života i smrti može pokazati ljudskost?

Zato ovaj komad predstavlja traženje odgovora i razumevanje dva principa: dok Karmela instinktivno oseća da mora da se bori za pravu stvar, Paulino pristaje na prilagođavanje novim okolnostima.
U tački preseka ta dva različita principa – gde život ne može dalje dok ne zaboravi na umrle i gde smrt ne može u nebesa dok se zauvek ne oprosti sa živima – u toj tački u kojoj i danas živimo zarobljeni prošlošću bez koje ne možemo u budućnost, sve više razumemo Paulina, a divimo se Karmeli. Da li bi naših života uopšte i bilo bez tih postupaka vrednih divljenja? Da li bi život uopšte imao smisla? I zašto smo na to zaboravili?“

– Gordana Goncić

Atelje 212 (Beograd) i Gledališče Koper (Slovenija) –

 

ornament

Jose Sanchis Sinisterra

Reditelj : Marko Manojlović
Prevodilac : Igor Lampret
Dramaturginja : Gordana Goncić
Lektorka za slovenački jezik : Barbara Rogelj
Prepev songova na slovenački : Igor Saksida
Saradnik na prevodu na srpski jezik : Milan Mađarev
Scenograf : Darko Nedeljković
Kostimografkinja : Dragica Laušević
Kompozitor : Vladimir Pejković
Koreograf : Damjan Kecojević
Organizatori : Nevena Vučković, Dragan Klarica
Inspicijent : Milenko Adamov
Suflerka : Snežana Budimlić
Dizajner svetla : Dragan Maslarević
Dizajner zvuka : Miroslav Petruljević
Uloge:
Paulino : Branislav Trifunović
Carmela : Lara Jankovič

 

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.