Redak iskorak ka novom

Posted by | April 15, 2014 | Aktuelno | No Comments

ornament

Pozorište za decu i mlade redak je luksuz na današnjim scenama profesionalnih pozorišta. Još je ređe istraživanje u ovom mediju, eksperiment, preko potreban kad su u pitanju novi duh vremena i nove teritorije koje nove generacije neumorno osvajaju.Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine je mesto koje gaji ovaj vid umetnosti, bez obzira na sve tananije godišnje produkcije. Čak i u ovakvim okolnostima, kao što je juče bio slučaj, pojavi se predstava koja ruši granice – „Od mrava do lava“ Narodnog pozorišta Kikinda.

Kažu da u skandinavskim zemljama, koje važe za najhumanije i najuređenije države i društva, svaki istaknuti umetnik ima obavezu da uradi nešto za decu i mlade. Nikola Zavišić je naš reditelj koji vrlo uspešno režira predstave za odrasle, ali ne beži od poslova za scenu koja nije u fokusu. Uz pomoć dramaturškinje Bojane Marić, Nikola Zavišić je napisao komad, a zatim i režirao predstavu u Kikindi koja potpuno izvrće uslovnosti pozorišta za decu i mlade, uspostavljene još ko zna kad, a više se ne seća ni zašto.

U teoriji, odrasli uvek znaju šta je najbolje za njihove naslednike. U praksi, najčešće ne znaju ni šta je dobro za njih. Ne bežeći od didaktike, nje u zdravom omeru ima i u svakoj večernjoj predstavi, Nikola Zavišić se usuđuje da stvari postavi malo drugačije. Priča je vrlo psihodelična: devojka sanja albino gavrana Goluba koji, zaljubljen u lastu, jedne zime umesto na jug, odlazi čak do Antarktika. Songovi su apsurdni, lutka je mrtva! Ona je predmet i ne mrda se „sama“, ne govori. Glumac je tu da se maskira i odigra ulogu kreveljeći se samo onda kada je potrebno (kada to izražava nešto konkretno), a ne zato što se, podilazeći, obraća deci u publici, songovi su apsurdni… Bilo je pravo zadovoljstvo gledati koliko takva scenska stvarnost, neočekivana rešenja i preokreti, ironija, srpski i gramatika za srednjoškolce, opčinjavaju i bude jednim te istim uspavana čula, potencijale.

Zadovoljstvo je bilo videti ozbiljne glumce, kako ozbiljno igraju tamo neke mrave, pingvine, ptice i lavove. Bili su to Miljana Kravić, Nikola Joksimović, Slavoljub Matić, Gordana Rauški, Jordan Bursać. Koreografiju, fizičke gegove, prepoznatljive karakterne osobine likova, kreirali su kao od šale, dok su međuigru činili segmenti pozorišta senki, igre svetla… Pri tome, treba uzeti u obzir da se nisu kretali u unapred utvrđenom, nego u neistraženom polju mogućnosti savremenog pozorišta za decu i mlade. A tu se i greške lakše praštaju, sastavni su deo u odrastanju.

Bila je to pretposlednja predstava na matineu 64. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u Subotici, koji poslednja selektovana ostvarenja prikazuje danas. Sutra je već gala veče i dodela nagrada.

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.