REDITELJKA I GLUMCI NAJAVILI PREMIJERU – „MIRGOROD“

Posted by | May 03, 2018 | Aktuelno | No Comments

Danas su direktor Brane Marijanović, rediteljka Anđelka Nikolić i glumci koji igraju u predstavi „Mirgorod“, na konferenciji za medije, najavili subotnju premijeru. Komad je nastao po tekstovima Nikolaja Vasiljeviča Gogolja na osnovu „Priče o tome kako su se posvađali Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič“, a korišćeni su i motivi pripovedaka „Starovremske spahije“, „Ivan Fjodorovič Šponjka“ i njegova tetka“ i „Taras Buljba“, kao i spisa „Odabrana mesta iz prepiske sa prijateljima“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. U predstavi se koristi muzika bendova Dakha Brakha, Dakh Daughters, Opa Tsupa, Kurup  i pevaju tradicionalne ukrajinske pesme.

Igraju: Dragan Ostojić, Ljubiša Milišić, Nikola Joksimović, Mina Stojković, Stefan Ostojić, Tanja Markov,  Gordana Rauški.

– Gogolj je pisao o gradu Mirgorodu sa velikom ljubavlju i ironijom. Naša predstava je najviše inspirisana „Pričom o tome kako su se posvađali Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič“. To su dva ugledna, bogata građanina, spahije, koji imali vrlo banalan sukob, ali se oko toga uzbunio čitav grad – objasnila je Anđelka Nikolić koja je ovo peta režija u kikindskom pozorištu.

Radnja se dešava na jednoj zabavi i Mirgorodu, kada pokušava da se razreši spor između dvojice uglednih ljudi, ali od samog početka na videlo izlazi činjenica kako se oni bave manje bitnim stvarima, događajima, pojavama…propuštajući one glavne.

Publici će biti zanimljivo i to što glumci igraju više likova, što je za njih, svakako, bio dodatni profesionalni izazov, a pažnju će svakako privući raskošni kostimi i scenografija koju je pripremila Olga Mrđenović.