„SIROTI MALI HRČKI“ SUBOTA 21.MART u 20.00 sati

Posted by | March 01, 2015 | Aktuelno | No Comments

ornament

„SIROTI MALI HRČKI“ SUBOTA 21.MART u 20.00 sati

Reč reditelja:

Niži činovnici u izmišljenom ministarstvu za informacije u  nepoznatoj zemlji od duga vremena i dosade – smišljaju pakosti jedan drugom, mrze se, glože oko budalaština i nebuloznih šala koje dovode do kalanbura u tokovima informacija i povuku za sobom u propast i svoje ministarstvo, vladu i ceo sistem – jer su, zapravo, bili ogledalo tog sistema.

U savremenoj Srbiji nije ništa drugačija situacija među državnim činovnicima nego u vreme Branislava Nušića i Radoja Domanovića. Čuvena je Domanovićeva da je Srbija uređena kao po nekoj pripoveci Gogolja. Ja bih dodao ili kao strip o Alanu Fordu – niko u lancu upravljanja državnom ne radi ništa osim da stvori uslove za opstanak na položaju u službi. A to  se dobija samo kontrolom informacija. Spolja gledanok harmonija samo što se nije uspostavila jer se kontrolišu svi mediji, ali unutra zaposleni se mrze, prave jedni drugima igre, nadređeni pokušavaju da uspostave kontrolu, ali njihova sposobnost da utvrde istinu je minorna u odnosu na dugogodišnje navike da se  samo golim zastrašivanjem dolazi do informacija. Novi poredak  stvari je da su na visokim položajima mladi, ambiciozni ljudi, ali nesposobni i neiskusni da se bore ni sa najobičnijom birokratskom greškom. Što su na većoj funkciji sve su mlađi  i  breme odgovornosti ih još više melje, pa se na kraju dobija utisak da „siroti mali hrčki“ nisu ugrožena vrsta, već vrsta koja ugrožava i samu državu.

Ali šta preduzeti protiv tih birokrata?

Za sada se može samo smejati tim birokratama, koji drže da izgleda, a debeli su; drže do svog autoriteta a nemaju ga; drže do svoje skromnosti, a neviđeno su oblaporni; imaju fasadu, ali se ispod nje kriju razne frustracije.

 O piscu:

Rođen u Mostaru 1938. godine. Poslom dramskog pisca počinje da se bavi iz bunta – pisao je  televizijske kritike, bio užasno strog i vrlo netolerantan da su mu sa televizije predložili da kad sve zna nek pošalje nešto, Mihić je odmah poslao sedam priča koje je pisao vikendom dok je bio sam u redakciji i kada niko od njega nije tražio da piše. Prva priča se zvala „Gospodin Foka“, zatim serija „Samci“, za koju piše drugu epizodu, a tu su bili i „Žuta“ 1973. i iste godine „Siroti mali hrčki“ .

Tokom niza godina on se bavi analiziranjem poniženih ljudi koji potiču sa margina društva i koriste sva sredstva da bi opstali i žanrom socijalne drame sa komičnim elementima i komedije o odrastanju sa elementima socijalne drame.

Gordan Mihić

SIROTI MALI HRČKI

Reditelj: Marko Djurić

Scenografija: Marija Stojković

Kostimograf: Ivana Stanković

 

Uloge:

Prvi službenik-Dragan Ostojić

Drugi službenik-Branislav Knežević

Šef-Branislav Čubrilo

Ministar-Marko Gvero

Predsednik-Nikola Joksimović

 

Direktor-Brane Marijanović, šef tehnike-Jožef Pocik, sufler-Dubravka Knežević, majsjtor svetla-Vladimir Crnomarković, majstor tona-Vladimir Karanović, šminka-Aleksandra Kaločanj-Mohači, garderober-Irenke Virag i Senka Udicki, krojač-Andraš Farkaš, tehnika: Borislav Golušin, Milan Talijanov i Djordje Marjanović, organizator-Snežana Živojinov.

Siroti mali hrcki

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.