Specijalna nagrada: ANSAMBLU PREDSTAVE NOSOROG – Izveštaj stručnog žirija Festivala i žirija publike

Posted by | November 02, 2015 | Aktuelno | No Comments

ornament

Izveštaj stručnog žirija Festivala i žirija publike

Vršac, 30. oktobar 2015.

Žiri XXIII festivala klasike ’’Vršačka pozorišna jesen’’ u sastavu: Branislava  Liješević, predsednica, Božidar Kalezić  i Miroslav Miki Radonjić na sednici održanoj dana 30.10.2015. godine doneo je sledeće

O D L U K E

Najbolja predstava u celini: KAZIMIR I KAROLINA Eden Fon Horvat, režija Snežana Trišić, Atelje 212 Beograd.

KAZIMIR I KAROLINA Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić, impresionira u svakom pojedinačnom segmentu. Ekspresivan glumački izraz, efektna i funkcionalna scenografija, inventivna i maštovita rediteljska rešenja omogućila su korespondenciju sa savremenim trenutkom. Inscenacija Horvatovog teksta otelotvoruje svevremene civilizacijske fenomene.

Nagrada za najbolju režiju: SNEŽANA TRIŠIĆ za režiju predstava Kazimir i Karolina Atelje 212 Beograd i Nosorog NP Kikinda.

SNEŽANA TRIŠIĆ suvereno koristeći rediteljski instrumentarijum u različitim žanrovsko–stilskim delima gradi uzbudljive, scenski ubedljive predstave Kazimir i Karolina i Nosorog, čija se komunikacija sa gledaocem ni jednog trenutka ne može dovesti u pitanje.

Glumačke nagrade:

NEBOJŠA ILIĆ  za ulogu Šircingera u predstavi Kazimir i Karolina, režija Snežana Trišić, Atelje  212 Beograd.

NEBOJŠA ILIĆ stvara lik Šircingera koji se od naivnog, prostodušnog, običnog čoveka transformiše u pragmatičnog pojedinca na kome se uočavaju znaci nadolazećeg nacizma.

JELENA ĐOKIĆ za ulogu Karoline u predstavi Kazimir i Karolina, režija Snežana Trišić, Atelje  212 Beograd.

JELENA ĐOKIĆ stilski dosledno prati osnovnu ideju predstave i oživljava sudbinu mlade žene u jednom suludom, traumatičnom i kataklizmičkom istorijskom trenutku.

Nagrada ’’Tomislav Pejčić ’’ za najboljeg mladog glumca: PAVLE JERINIĆ za ulogu Deli Jove u predstavi Bela kafa Aleksandra Popovića, režija Milan Nešković, Narodno pozorište Beograd.

PAVLE JERINIĆ kao mladi glumac sa nesputanom scenskom energijom oživeo je na svež i originalan način Popovićev lik Deli Jove, koji i u XXI veku nosi ključne reference tragičnih događaja naše uzbudljive socrealističke prošlosti.

Specijalna nagrada: ANSAMBLU PREDSTAVE  NOSOROG, Ežen Jonesko, režija Snežana Trišić, NP Kikinda, za upečatljivu kolektivnu glumačku igru, što je zajedno sa rediteljskim rešenjima tematsko-idejni sloj Joneskovog kompleksnog teksta učinila jasnom i prepoznatljivom današnjem gledaocu.

Sve odluke donete su jednoglasno

Branislava  Liješević, predsednica,

Božidar Kalezić , član i

Miroslav Miki Radonjić, član

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.