„SRCE VIŠE NIJE MOJE“ 17.06. UTORAK u 20.00 sati

Posted by | June 06, 2014 | Aktuelno | No Comments

ornament

Urađena u koprodukciji Saveza dramskih umetnika Vojvodine i Novosadskog pozorišta . U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić i Miodrag Petrović.PLAKAT_KPF_Layout 2

Šta je, nakon ratova devedesetih, ostalo od ljubavi i braka Melihe, Muslimanke, i Milorada, vatrenog Srbina, kako ih je opisala Gordana Đurđević Dimić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, videće gledaoci ove predstave. Mnogo poznatih detalja iz svoje prošlosti setiće se najviše generacija 1955. do 1965, koja je rasla u socijalističkoj Jugoslaviji, kako se prisetila Gordana Đurđević Dimić, dodajući da su mnogi verovali u tu iluziju, a kada su došli sukobi, svi su počeli da se preispituju i oslobađaju laži u koje su verovali.

Tako su se i Meliha i Miodrag razišli, a njihov ponovni susret sučeljava promene koje su se u međuvremenu dogodile u njima. Reditelj Bogdan Janković napomenuo je da je ovo ljudska, istinita i univerzalna priča, iako se događa u konkretnim okolnostima, nakon rata u Bosni.

– Priča o Melihi i Miloradu je moj obračun s ratom kao pojavom, ali je to pre svega priča o sudbini malih ljudi u takvim životnim okolnostima, u kojima su oni uvek na gubitku. Ovo je priča o skrajnutim životima, razbijenim, polupanim, a najmanju krivicu za to snose mali ljudi. Predstava je vapaj, krik protesta zbog takvih događanja – istakao je Goran Ibrajter.

Osnovni utisak o predstavi, odnosno reči koje je mogu opisati, jesu propuštena šansa, napomenuo je upravnik Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, dodajući da se ovom koprodukcijom upravo trude da oni ne propuste šansu da se opštoj atmosferi podozrivosti suoprotstave zajedničkim radom. Iako je za Novosadsko pozorište ova predstava takozvani ”of projekat”, Vencel ističe da ga smatraju jednim u nizu programa kojima obeležavaju četrdesetogodišnjicu svog postojanja, i da će predstava biti na njihovom repertoaru. Prva repriza predstave je 26. februara.

izvor dnevnik

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.