Završen je 18. Teatar fest “Petar Kočić 2015”

Posted by | May 26, 2015 | Aktuelno | No Comments

ornament

Predstavom “Kauboji” Narodnog pozorišta Kikinda završen je 18. Teatar fest “Petar Kočić 2015” u Banjaluci.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je glumcu, Aleksandru Mihailoviću, za lik Dobrivoja u predstavi “Hotel Kosovo”, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena glumici Hani Selimović, za ulogu Cmilje u predstavi “Čudo u Šarganu”.

Nagrada za najboljeg reditelja i najbolju predstavu dodijeljena je Kokanu Mladenoviću i to za dva pozorišna ostvarenja, “Doktor Nušić” Kruševačkog pozorišta i “Kauboji” Narodnog pozorišta Kikinda, dok je nagrada za najbolji dramski tekst pripala Nenadu Todoroviću za komad “Hotel Kosovo”.

Najbolja muzika u predstavi bila je ona kompozitorke Irene Popović Dragović i to za predstave “Doktor Nušić” Narodnog pozorišta u Beogradu i “Potpuno skraćena istorija Srbije”, Pozorišta mladih Novi Sad.

Banja Luka 1

Naja Luka 2

Doktor Nušić i Kauboji na tronu Teatar festa

Banjaluka – Nagradu za najbolju predstavu ovogodišnjeg Teatar festa “Petar Kočić 2015” dijele predstave koje spaja rediteljski rukopis jednog od najkreativnijih srpskih reditelja danas Kokana Mladenovića, “Doktor Nušić” u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta i predstava “Kauboji” Narodnog pozorišta Kikinda.
– Obje predstave, sasvim različite među sobom, Kokan Mladenović pomirio je izvrsnim radom sa glumcima stvarajući predstave u kojima igraju homogeni ansambli, bilo da govori o ličnim emocijama u komediji Saše Anočića ili o kritici društva svevremenog Branislava Nušića – navedeno je u saopštenju žirija.
Stručni žiri u sastavu Dragana Bošković, teatrolog, predsjednik, Predrag Bjelošević, reditelj i književnik, i Nikolina Jelisavac, glumica, pogledao je sve ponuđene predstave u selekciji Ljubiše Savanovića i uočio da su sve predstave ispunile jedan od najvažnijih festivalskih uslova – nastojale su da budu angažovane i da odraze savremeni trenutak.
– U godini svog punoljetstva Teatar fest “Petar Kočić” je zrelo i savjesno publici i teatarskim stručnjacima pokazao dobru organizaciju festivalskog programa i ukupnom selekcijom omogućio pogled na moderne teatarske žanrove, u kojima riječ nije više najbitnija, već je ravnopravno dopunjavaju muzika, songovi i pokret. U tom smislu, žiri je vodeći računa o multimedijalnosti ponuđenih predstava donio jednoglasne odluke – poručili su iz teatra.
Nagradom za najbolju mušku ulogu ovjenčao se glumac Aleksandar Mihailović za ulogu Dobrivoja u predstavi “Hotel Kosovo”, Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini, sa sjedištem u Gračanici. Glumica Hana Selimović proglašena je najboljom glumicom festivala za ulogu Smilje u predstavi “Čudo u Šarganu”.
Za najbolju režiju nagrađen je Kokan Mladenović. Prva nagrada pozorišnog festivala za najbolji tekst otišla je u ruke Nenadu Todoroviću za predstavu “Hotel Kosovo” Srpske drame narodnog pozorišta iz Prištine.
– Ovu nagradu žiri dodjeljuje zbog inovativnosti u dramskom prikazivanju skorih događaja i zbog pozorišne misije koju, i kao događaj, i kao pozorišna predstava nosi ovo dramsko djelo – piše u saopštenju.
Nagradu “Korak u hrabrost”, koja se dodjeljuje za najhrabrije i najinventivnije pozorišno suočavanje s temama koje nas se tiču sada i ovdje, žiri RTRS-a u sastavu Jelena Kojović-Tepić, predsjednik, Branko Lazić i Mišo Kočić, članovi žirija, jednoglasno je dodijelila ansamblu Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine za predstavu “Hotel Kosovo”.

( Glas Srpske, 26. maj 2015.)

»Kauboji« i »Doktor Nušić« trijumfovali na Teatar festu

BANJALUKA – Predstave “Doktor Nušić”, koprodukcija Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, i “Kauboji” Narodnog pozorišta iz Kikinde ravnopravno su podijelile nagradu za najbolju predstavu Teatar festa “Petar Kočić” u Banjaluci.

Stručni žiri u sastavu Dragana Bošković, predsjednica, Predrag Bjelošević, i Nikolina Jelisavac, članovi, pogledao je sve ponuđene komade u selekciji Ljubiše Savanovića i uočio da su sve predstave ispunile jedan od najvažnijih festivalskih uslova – nastojale su da budu angažovane i da odraze savremeni trenutak.

Priznanje za najboljeg reditelja na teatarskom festivalu koji je održavan u Narodnom pozorištu RS otišlo je u ruke Kokana Mladenovića, upravo  zahvaljujući režiji predstava “Doktor Nušić” i “Kauboji”.

“Obje predstave, sasvim različite među sobom, Mladenović je pomirio izvrsnim radom sa glumcima, stvarajući predstave u kojima igraju homogeni ansambli”, navodi se u saopštenju žirija.

Nagrada za najbolji tekst dodijeljena je Nenadu Todoroviću za tekst predstave “Hotel Kosovo”, a u izvođenju Srpske drame narodnog pozorišta iz Prištine.

Najbolju žensku ulogu na banjalučkom pozorišnom festivalu ostvarila je Hana Selimović, zahvaljujući ulozi Cmilje u predstavi “Čudo u Šarganu” Narodnog pozorišta iz Beograda, dok je najbolji glumac Aleksandar Mihailović, nagrađen za ulogu Dobrivoja u predstavi “Hotel Kosovo”.

Takođe, žiri je odlučio da za muziku u predstavama “Doktor Nušić”, “Potpuno skraćena istorija Srbije” i “Kauboji” specijalnom nagradom festivala bude nagrađena Irena Popović-Dragović, kompozitor.

Nagrada koju dodjeljuje Radio-televizija Republike Srpske “Korak u hrabrost” pripala je predstavi “Hotel Kosovo”. Posljednje takmičarske večeri Teatar festa izvedena je predstava “Kauboji” – izuzetna priča o društvenim marginalcima okupljenim pod skutima jednog malog pozorišta je istovremeno pozorišna, scenska i duboko ljudska. Festival je trebalo da bude završen uručenjem nagrada i koncertom “Džez poezi kabarea”.

( Nezavisne novine, Banja Luka, 26. maj 2015.)

bottom


Leave a Reply

Your email address will not be published.